HISTORY
  
Foreword
CAFS
Contact
   
    FENGSHUI
  
About FS
Events
Different School
Q & A
  Five Elements
   
    MASTER
  
Tan Yang Wu
Yen Pen
Sui Beng
Hung Chuan
Francis leyau
   
    COURSE
  Yang FS
Yin House FS 
DateSelection    BaZi           

 Luo Pan 
Zi Wei
Case study

  Case Studies-Feng Shui
   
  
   An introductory to Feng Shui MasteryCourse
   
   CHINESE
   
    JAPANESE
   
  Links
  Others
   
   
 
    
                                                   
  

 

<Pengdahuluan oleh Master Franscis Leyau>                             Semua kebaikan di dunia ini, adalah warisi dari ketabahan dan usaha mereka mendaluhui saya. Kini giliran saya pula  bertanggungjawab memperbaiki lagi apa yang ada untuk mereka yang akan mewarisi dunia ini.

                                                                - Arthur Dobri  

        Terlebih dahulu, saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi kesyukuran kepada mendiang Master saya, iaitu Reverend Sui Beng kerana mewariskan ilmu mendalam San Yuan Feng Shui beliau kepada saya, dan juga kepada Grand Master T¨an Yang Wu kerana pengajaran beliau seperti mana tercatit didalam dua buah buku terbitan akhir beliau. Sepertimana jejak langkah mereka, saya yakin tibalah masa bagi giliran saya mewariskan ilmu pengetahuan San Yuan Feng Shui yang telah dikumpulkan selama ini, kerana kelenyapan ilmu ini merupakan satu kerugian besar kepada manusia sejakat.

       Sepanjang tahun pengajaran, saya dapat menyampaikan ilmu San Yuan Feng Shui kepada seramai melebihi seribu pelajar. Selain dari membawa manafaat kepada mereka, sebahagian mereka dapat memberikan tujuk ajar perundingan dan membawa manafaat kepada yang lain. Namun begitu, saya berpendapat bahawa kaedah pengajaran saya mengambil masa yang panjang dan terhad kepada golongan tertentu, terutama mereka yang berbahasa Cina.

      Oleh kerana jadual masa pengajaran dan perundingan yang sibuk, saya tidak dapat meluangkan masa untuk mengadakan pengajaran bagi subjek yang lebih mendalam. Untuk mengatasi masalah ini, saya berganting bahu dengan sekumpulan pelajar, dimana mereka adalah profesional dalam bidang masing-masing, lalu menumbuhkan Central Academy of Feng Shui (CAFS), dengan tujuan meluaskan penyebaran ilmu manafaat ini ke dunia dalam masa yang lebih singkat.

      Pelajar yang menghadiri kursus di CAFS dan lulus peringkat tertentu akan berupaya ^membaca ̄ feng shui sesebuah rumah. Mereka dapat memberi komen atau ^nasihat khas ̄, menyatakan contohnya, siapakah yang terpangaruh di rumah itu, bahagian tubah badah manakah yang terpengaruh, di waktu bulan manakah kemungkinan berlakunya peristiwa dan sebagainya.

      Perkara seperti ini mungkin sukar dipercayai atau aneh, tetapi jika teori dan praktikal dilaksanakan dengan sempurna, maka ^segala di dunia ini nampaknya dapat dihitung-kira, tertakluk kepada tahap pencapaian seseorang itu ̄.

      Sebagai contoh untuk penyataan tersebut ialah di masa lampau, manusia tidak perjaya keujudan kuman dipersekitaran kerana manusia pada masa itu tidak berupaya melihat kuman dengan mata kasar mereka, sehinggalah sains muncul dan membuktikan perkara ini dengan ^magical ̄ mikroskop. Dengan adanya CAFS, satu Bahagian Penyelidikan telah ditubuhkan dimana saya yakin suatu hari nanti akan dapat memperkukuh and memberi kredit terhadap keunggulan San Yuan Feng Shui dengan satu lagi ^magical ̄ mikroskop sepertimana contoh diatas.

     Ramai diantara kami tidak banyak ambil perhatian terhadap alam persekitaran berbanding dengan apa yang kita perolehi. Mereka tidak sedar penafasan kita, berterusan sepanjang 24 jam sehari, memeliharakan nyawa kita. Oleh itu pengetahuan mereka tidak tercapai  mengenai interaksi seumur hidup diantara tubuh badan kita dengan kuasa alam persekitaran. Bila kita menerung perkara ini, barulah kita mula kagum dengan kaajaiban alam dunia ini.

     Mengapakah apabila adanya sedikit perubahan keadaan iklim cuaca boleh mengakibatkan pertambahan bilangan orang yang jatuh sakit. Jawapanya tersabit di interaksi antara tubuh badan kita dengan kuasa alam, dimana kuasa alam ini juga dikenali sebagai ^Qi ̄ dalam bahasa Cina, yang dikaitkan dengan Feng Shui. Kuasa alam ini menembusi udara dan bumi, berkemungkinan seperti arus letrik magnetik. Bukan ilmu ghaib, bukan kerperjayaan karut, bukan keperjayaan agama! Kuasa alam ini  atau lebih dikenali sebagai ^Qi ̄, mempengaruhi segala kehidupan, dan manusia dari segala keturunan dan agama tidak dapat hidup tanpa pengaruh yang tidak ada batasannya.

       Dalam ilmu Feng Shui, Qi dibahagikan kepada Qi Alam (Persekitaram), Qi Bumi dan Qi Manusia. Memahami kepentingan Qi dalam ilmu Feng Shui membolehkan kita menumpulkan perhatian kepada isu utama dan tidak melakukan penawar yang tidak berkenaan. Sebagai contoh, memasang cermin lapan segi (Ba Gua) di bahagian hadapan pintu rumah tidak dapat merintangi Qi Alam yang maha kuat. Cara mengharapkan cermin yang kecil mampu memperbaiki Feng Shui rumah, hanya menunjukkan kurang kefahaman terhadap kuasa maha besar Qi Alam atau kehadirannya.

       Untuk menghasilkan sesuatu keadaan, satu kombinasi atau ^synergy ̄ dari berbagai Qi perlu berlaku bersama. Interaksi serentak oleh two atau lebih Qi yang berbeza memberikan hasil tertentu. Qi tunggal tersendiri adalah tidak aktif tanpa kegiatan. Sebagai ibarat, air dihasilkan daripada aksi ^synergatic ̄ antara atom-atom hidrogen dan oksigen, dimana ianya tidak akan menghasilkan keputusan jika masing-masing diasingkan bersendiri.   

       Akhirnya, saya ingin menasihatkan bahawa peluang untuk mempelajari ilmu San Yuan Feng Shui yang tidak  ternilai ini tidak harus disiar-siarkan, kerana ia akan membawah manafaat sepanjang umur. Bersama-sama kita boleh memperkayakan dunia ini serta generasi akan dating.

 

Master Leyau Yoke Sai

November, 2000

 
 
   
  

Home

 

All Rights Reserved.

Copyright 2000-2005.FENGSHUIMASTERY

Any enquiries, please email: enquiry@fengshuimastery.com

  1